Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Λειτουργικός Έλεγχος της αναπνοής

 Ο λειτουργικός έλεγχος της αναπνοής αφορά ένα σύνολο εξετάσεων που μας δίνουν πληροφορίες για τη λειτουργική ικανότητα των πνευμόνων συμβάλλοντας στη διάγνωση αλλά και την παρακολούθηση πολλών νοσημάτων. 

Η διαδικασία των εξετάσεων είναι ιδιαιτέρως απλή, καθώς διενεργούνται στο πνευμονολογικό ιατρείο ή εργαστήριο από το γιατρό με ειδικές ιατρικές συσκευές.

ΣΠΙΡΟΜΕΤΡΗΣΗ
Είναι η πιο απλή από όλες τις δοκιμασίες και πραγματοποιείται φυσώντας μέσα σε ειδική συσκευή, που ονομάζεται σπιρόμετρο. Με τη σπιρομέτρηση είναι εφικτό να αξιολογηθεί πόσο εύκολα ο αέρας μπαίνει και βγαίνει στους πνεύμονες και είναι η πιο χρήσιμη διαγνωστική εξέταση για αποφρακτικές παθήσεις όπως το άσθμα και η ΧΑΠ. Εξάλλου βοηθά στην αξιολόγηση του αναπνευστικού συστήματος σε διάμεσες πνευμονοπάθειες και στην εκτίμηση της αναπνευστικής εφεδρείας πριν από χειρουργική επέμβαση.

Πότε πρέπει κάποιος να κάνει σπιρομέτρηση

 • Όταν κάποιος έχει βήχα, συριγμό, δύσπνοια
 • Στα πλαίσια προεγχειρητικού ελέγχου
 • Για παρακολούθηση γνωστών παθήσεων
 • Όταν λαμβάνει φάρμακα που μπορούν να βλάψουν τους πνεύμονες
Image
Τα στάδια της σπιρομέτρησης
1. εισπνέουμε όσο πιο βαθιά μπορούμε με τα χείλη σφιχτά γύρω από το επιστόμιο.
2. φυσάμε δυνατά όλο τον αέρα όσο πιο γρήγορα και απότομα γίνεται.
3. φυσάμε μέχρι να αδειάσει όλος ο αέρας από τους πνεύμονες και μέχρι να μας πει ο γιατρός να σταματήσουμε. Η εκπνοή κρατά συνήθως 6 δευτερόλεπτα.
Image
ΠΛΗΘΥΣΜΟΓΡΑΦΙΑ- ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΤΙΚΩΝ ΟΓΚΩΝ
Αφορά τη μέτρηση του συνολικού όγκου των πνευμόνων και των υποδιαιρέσεων αυτού. Είναι εξέταση συμπληρωματική της σπιρομέτρησης. Απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, τον πληθυσμογράφο. Ο εξεταζόμενος κάθεται εντός ενός κλειστού διαφανούς θαλάμου και εισπνέει και εκπνέει μέσα σε ειδικό σωλήνα, συνδεδεμένο με υπολογιστή.
Image

ΔΙΑΧΥΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ
Πρόκειται για ακριβή και ευαίσθητη μέθοδο που μας δείχνει πόσο καλά ανταλλάσσουν οι πνεύμονες τα αέρια (αποβολή διοξειδίου του άνθρακα και πρόσληψη οξυγόνου). Παθήσεις που επηρεάζουν τη διάχυση είναι  οι διάμεσες πνευμονοπάθειες, οι καρδιοπάθειες, οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, οι αγγειακές παθήσεις των πνευμόνων και κάποια φάρμακα. Συμβάλλει στη διάγνωση, την παρακολούθηση αυτών των νοσημάτων και την εκτίμηση της ανταπόκρισης του ασθενούς στη φαρμακευτική αγωγή.

ΕΡΓΟΣΠΙΡΟΜΕΤΡΙΑ
Αποτελεί την πλέον δυναμική εξέταση προσδιορισμού της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας και όχι μόνο. Δεδομένου ότι οι προαναφερόμενες λειτουργικές δοκιμασίες διεξάγονται σε ηρεμία, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική ζωή. Η εργοσπιρομετρία χρησιμεύει στη διάγνωση, την εκτίμηση της βαρύτητας και της πρόγνωσης διαφόρων νοσημάτων, καθώς και την αξιολόγηση της θεραπείας. Χρησιμοποιείται επίσης στη μέτρηση του βασικού μεταβολισμού (τόσο κατά την ηρεμία αλλά και κατά την άσκηση) αλλά και σε όλα τα επαγγελματικά αθλητιατρικά κέντρα για την εκτίμηση της φυσικής κατάστασης των αθλητών.

Η δοκιμασία διενεργείται είτε σε εργομετρικό ποδήλατο είτε σε κυλιόμενο τάπητα και καταγράφονται μετρήσεις από το καρδιαγγειακό, το αναπνευστικό και το μυοσκελετικό σύστημα.

Ποιοί έχουν ιατρική ένδειξη να υποβληθούν σε καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κοπώσεως;

   
 • Προεγχειρητική εκτίμηση κινδύνου πχ
     Καρκίνος του πνεύμονα-πνευμονεκτομή
     Μεταμόσχευση καρδιάς ή πνευμόνων
 • Δύσπνοια προσπαθείας αγνώστου αιτιολογίας
 • Ελάττωση της ικανότητας για άσκηση
 • Νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος
     Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
     Εκτεταμένες βρογχεκτασίες
     Κυστική ίνωση
     Άσθμα στην άσκηση
     Πνευμονική υπέρταση
     Πνευμονική ίνωση
 •  Νοσήματα του καρδιαγγειακού 
     Στεφανιαία νόσος

     Καρδιακή ανεπάρκεια
Image

Search