Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Λοιμώξεις

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

 

ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

H πνευμονία είναι μια λοιμώδης νόσος που προσβάλλει τον πνεύμονα και προκαλείται από μικρόβια (ιούς ή βακτήρια). Εκδηλώνεται κυρίως το χειμώνα και συνήθως με βήχα, πυρετό, βάρος στο στήθος, έντονο πόνο στα πλευρά και δύσπνοια. Μπορεί να προσβάλλει όλη την κοινότητα και κυρίως ευάλωτες ομάδες ασθενών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, κακοήθειες και λοιπά.

Το κυριότερο, αλλά όχι το μόνο μικρόβιο που προκαλεί πνευμονία είναι ο πνευμονιόκοκκος (streptococcus pneumoniae). Για την ελάττωση του κινδύνου της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας σε ευπαθείς ομάδες χορηγείται εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο. Για τις πνευμονίες εξάλλου που μπορεί να προκαλέσει η γρίπη και που είναι βαριές κατά κανόνα πνευμονίες, η πρόληψη επιτυγχάνεται με το αντιγριπικό εμβόλιο.

Για τη διάγνωση της πνευμονίας απαιτείται  κλινική εξέταση με έμφαση στην ακρόαση και απλή ακτινογραφία θώρακος.
Η νόσος αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά ευρέως φάσματος στο σπίτι.
Στην περίπτωση που ο ασθενής παρουσιάζει δύσπνοια, υποξυγοναιμία, ταχύπνοια, πτώση της αρτηριακής πίεσης ή παρατεινόμενο εμπύρετο παρά την αγωγή, τότε απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο ώστε να χορηγηθούν ενδοφλέβια αντιβιοτικά για να προληφθούν οι επιπλοκές.
Εάν η πνευμονία συνοδεύεται από συλλογή υγρού στην υπεζωκοτική κοιλότητα, τότε απαιτείται παρακέντηση του θώρακα και αφαίρεση του υγρού, το οποίο αποστέλλεται για εξετάσεις. Στην περίπτωση εμπυήματος, δηλαδή παρουσίας πύου στην θωρακική κοιλότητα, απαιτείται άμεση παροχέτευση του πύου με τοποθέτηση θωρακοσωλήνα.

Image

ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ

Τι είναι η φυματίωση

Η φυματίωση είναι μια σοβαρή μεταδοτική ασθένεια που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο. Για την Ελλάδα, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας.
Η φυματίωση προκαλείται από ένα μικρόβιο, το γνωστό βάκιλο του Koch ή  μυκοβακτηρίδιο, με πύλη εισόδου στον ανθρώπινο οργανισμό τους πνεύμονες.
Η μόλυνση από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης προκαλείται από την επαφή με άτομο που νοσεί. Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης βρίσκεται σε μικροσκοπικά σταγονίδια στον αέρα, γύρω από τον ασθενή ο οποίος βήχει, φταρνίζεται ή μιλά έντονα. Ο υγιής άνθρωπος μολύνεται όταν εισπνεύσει αυτά τα σταγονίδια και φτάσουν στους πνεύμονές του. Εάν κάποιος μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, μπορεί να μην νοσήσει διότι το ανοσοποιητικό του σύστημα θα περιχαρακώσει τα μυκοβακτηρίδια. Αυτά θα "κοιμηθούν" και εάν το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενήσει για οποιοδήποτε λόγο θα ενεργοποιηθούν. 
Αν κατά τη μόλυνση το μικροβιακό φορτίο αποδειχθεί ισχυρότερο από το ανοσοποιητικό σύστημα, τότε ο ξενιστής θα νοσήσει εξαρχής από ενεργό φυματίωση

Συμπτώματα 

  • Βήχας με μεγάλη διάρκεια
  • Πυρετός
  • Νυχτερινοί ιδρώτες
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες
  • Αιμόπτυση
  • Απώλεια βάρους χωρίς το άτομο να κάνει δίαιτα

Η διάγνωση της φυματίωσης είναι ενίοτε δύσκολη και ο γιατρός θα πρέπει να λάβει υπόψη του τόσο την κλινική εικόνα, όσο και αποτελέσματα κατάλληλων αιματολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων. Πολύ χρήσιμη είναι η εξέταση των πτυέλων καθώς και του βρογχικού εκπλύματος και των διαβρογχικών βιοψιών που λαμβάνονται με τη βρογχοσκόπηση.

Πρόληψη

Η φυματίωση ενδημεί σε πληθυσμό που υποσιτίζεται, που έχει κακούς κανόνες υγιεινής σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς ( χημειοθεραπευόμενους, σακχαροδιαβητικούς, νεφροπαθείς, ασθενείς με AIDS κλπ. Είναι πολύ σημαντική η διενέργεια mantoux σε τέτοιους πληθυσμούς και η χορήγηση προληπτικής θεραπείας στους φορείς της νόσου.

Θεραπεία

Η θεραπεία περιλαμβάνει διάφορους συνδυασμούς ειδικών φαρμάκων, συνήθως τεσσάρων και μπορεί να διαρκέσει 6 μήνες ή και περισσότερο.
Εάν έχετε λόγους να ανησυχείτε ότι μπορεί να πάσχετε από φυματίωση, ή έχετε έρθει σε επαφή με άτομο που έχει φυματίωση, πρέπει να επισκεφθείτε τον ιατρό και να τον ενημερώσετε για την πιθανότητα να έχετε εκτεθεί στο μυκοβακτηρίδιο.

Image

Search