Επιλέξτε τη γλώσσα σας

ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Image
Ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος είναι να μας προστατεύει απέναντι σε οποιοδήποτε ξένο σώμα που μπορεί να εισέλθει στον οργανισμό μας, π.χ. ιός, μικρόβιο κ.λ.π. Όταν υπάρχει ένα αυτοάνοσο νόσημα, τότε το ανοσοποιητικό κάνει ακριβώς το αντίθετο, για κάποιο άγνωστο λόγο στρέφεται εναντίον του οργανισμού.
Σε πολλά από αυτά τα νοσήματα προσβάλλονται και οι πνεύμονες σε μεγάλο βαθμό.
Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωριστεί η πνευμονική συμμετοχή του νοσήματος και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα.
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος
Υπάρχουν δύο κοινές μορφές λύκου: ο δερματικός και ο συστηματικός. Ο δερματικός λύκος είναι μια ασθένεια που περιορίζεται στο δέρμα, είναι χρόνιος και οδηγεί στην δημιουργία ουλών. Ο συστηματικός λύκος μπορεί να προσβάλει όχι μόνο τις αρθρώσεις και τους μυς, αλλά και το δέρμα, τα νεφρά, το νευρικό σύστημα, την καρδιά και τους πνεύμονες.

Η πιο συχνή προσβολή των πνευμόνων είναι οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και ακολουθούν η συλλογή υγρού στον πνεύμονα, η πνευμονική εμβολή, η κυψελιδική αιμορραγία, η πνευμονίτιδα του λύκου κ.α.
Image
Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι χρόνια, συμμετρική, πολυαρθρική φλεγμονώδης νόσος, που προσβάλει κυρίως τον αρθρικό υμένα των μικρών αρθρώσεων. Μπορεί να προκαλέσει την παραμόρφωση των αρθρώσεων ακόμα και χρόνια αναπηρία και είναι δυνατόν να συνοδεύεται από εξωαρθρικές εκδηλώσεις. Η συχνότερη εκδήλωση στον πνεύμονα είναι η ίνωση.
Image
Σκληρόδερμα
Το Σκληρόδερμα ή Συστηματική Σκλήρυνση είναι ένα χρόνιο, αυτοάνοσο νόσημα του συνδετικού ιστού, που τα συμπτώματά του, διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο.
Το Σκληρόδερμα εκδηλώνεται με πάχυνση του δέρματος και στη συνέχεια γίνεται πιο σκληρό, χάνει την ελαστικότητα του, γίνεται στιλπνό και αλλάζει το χρώμα του. Στη διάχυτη μορφή το δέρμα χάνει πλήρως την ελαστικότητα του, γίνεται πιο σκληρό, και επεκτείνεται στα δύο χέρια, πρόσωπο και κορμό ενώ στην περιορισμένη μορφή περιορίζεται στα χέρια και πρόσωπο.
Η πιο συχνή εκδήλωση στον πνεύμονα είναι η ίνωση και ακολουθεί η πνευμονική υπέρταση.
Image

Search