Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Διάμεσες Πνευμονοπάθειες

ΔΙΑΜΕΣΕΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΕΣ

 

Διάμεσος ιστός στον πνεύμονα είναι αυτός που βρίσκεται ανάμεσα στις κυψελίδες, προσβάλλεται δε, από πλειάδα παθήσεων, γνωστής ή αγνώστου αιτιολογίας.
Φάρμακα, ρευματικά νοσήματα, λοιμώξεις, αγγειακές παθήσεις, επαγγελματικά νοσήματα, καρδιακή ανεπάρκεια, καρκινική λεμφαγγειακή διασπορά αποτελούν μερικά από τα γνωστά αίτια διάμεσων πνευμονοπαθειών.
Αγνώστου αιτιολογίας παθήσεις ενδεικτικά είναι η πνευμονική ίνωση, η σαρκοείδωση, η κρυπτογενής οργανούμενη πνευμονία, η αναπνευστική βρογχιολίτιδα των καπνιστών, η λεμφαγγειολειομυομάτωση (που αφορά σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας), η ιστιοκύττωση Χ (που αφορά νέους άνδρες καπνιστές) και πολλά άλλα που έχουν άλλοτε άλλη εξέλιξη.
Η βαθιά γνώση της διαγνωστικής προσέγγισης τέτοιων νοσημάτων με το ιστορικό, την αξονική τομογραφία υψηλής ευκρίνειας, τη βρογχοσκόπηση με λήψη βρογχοκυψελιδικού εκπλύματος και διαβρογχικών βιοψιών αποτελεί το κλειδί για την αντιμετώπισή τους. Κομβικός είναι ο ρόλος του λειτουργικού ελέγχου της αναπνοής για την παρακολούθηση και την εκτίμηση της ανταπόκριση στις διαθέσιμες θεραπείες.

Image

Search