Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ

Τι είναι ΧΑΠ
Συχνά ακούμε τον όρο χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), δίχως να γνωρίζουμε πως αποτελεί άλλη μια -ίσως τη χειρότερη- από τις συνέπειες του καπνίσματος. Ο καπνός του τσιγάρου ερεθίζει, προκαλώντας φλεγμονή που σταδιακά καταστρέφει τον πνεύμονα. Το αποτέλεσμα αυτής της καταστροφής είναι να παρεμποδίζεται η φυσιολογική ροή του αέρα στους βρόγχους και ο άρρωστος να δυσπνοεί. Στα αρχικά στάδια η δύσπνοια είναι μικρή, όμως στο τέλος γίνεται αφόρητη και καθιστά τον άρρωστο ανίκανο για οποιαδήποτε δραστηριότητα, δυσκολεύοντας έτσι την καθημερινότητά του.

Πώς γίνεται η διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται με σπιρομέτρηση

Πώς εξελίσσεται η νόσος
Η νόσος μπορεί να εξελιχθεί σε δύο μορφές που συχνά αλληλοεπικαλύπτονται

Η χρόνια βρογχίτιδα είναι η φλεγμονή στους βρόγχους. Αρχικά ο ασθενής -που συνήθως είναι υπέρβαρος- έχει βήχα με φλέματα. Η εξελισσόμενη δύσπνοια και οι λοιμώξεις ακολουθούν. Η κατάληξη είναι η αναπνευστική ανεπάρκεια που συνοδεύεται από οιδηματώδη άκρα, κυάνωση (μπλε χρώμα δέρματος) και ο ασθενής χρειάζεται μόνιμη παροχή οξυγόνου. Βρογχοδιασταλτικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή και να τον ανακουφίσουν από τα συμπτώματά του ιδίως όταν η νόσος επιπλέκεται με λοιμώξεις.

Image
Το εμφύσημα ξεκινά με την καταστροφή των κυψελίδων των πνευμόνων. Οι κυψελίδες είναι υπεύθυνες για την πρόσληψη του οξυγόνου της ατμόσφαιρας και την αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται στον οργανισμό μας από τις καύσεις. Η καταστροφή αυτή οδηγεί στη δημιουργία μόνιμων βλαβών στον ιστό των πνευμόνων. Στη συνέχεια ο ασθενής έχει μεγαλύτερη δύσπνοια που συνδυάζεται με απώλεια βάρους. Η φαρμακευτική αγωγή σ’ αυτή την περίπτωση είναι ως επί το πλείστον αναποτελεσματική καθώς οι ασθενείς που βιώνουν τη νόσο, παραμένουν πρακτικά «αβοήθητοι». 
Image
Η έγκαιρη διάγνωση της ΧΑΠ και η διακοπή του καπνίσματος όταν η νόσος βρίσκεται σε ακόμα αρχικά στάδια είναι μείζονος σημασίας και οι καπνιστές θα πρέπει να κατανοήσουν πως δεν είναι «φυσιολογικό» να έχουν δύσπνοια επειδή καπνίζουν. Αυτό το αίσθημα της «δικαιολογημένης» δύσπνοιας, θα πρέπει να γίνει η αφορμή για την επίσκεψη στον πνευμονολόγο.
Image

Search